Eigenaarschap

Eigenaarschap gaat over het je eigen maken. En over verantwoordelijkheid nemen. Je schuift niet meer af maar je houdt het bij jezelf. Je kijkt jezelf aan in de spiegel en je ziet: dit zijn mijn stukken. Dit is van mij, los van de ander.  

Maar al te vaak projecteren we op de ander:

  • Jij hebt er voor gezorgd dat ik me onzeker voel
  • Jij maakt mij boos
  • Jij hebt me gekwetst

We wijzen op die momenten naar de ander omdat we de pijn in onszelf niet willen voelen en ook niet durven aan gaan. Niets zo makkelijk als om je heen slaan naar de mensen die dichtbij je staan op dat moment en hen de volle laag geven.  

Bij eigenaarschap draai je dit proces om: je wordt getriggerd en kijkt vervolgens eerst naar jezelf:

  • Waar doet deze onzekerheid me aan denken? Wanneer heb ik dit eerder gevoeld?
  • Wat zit er onder die boosheid? 9 van de 10 keer ben je eigenlijk verdrietig over de situatie en om dat verdriet niet te hoeven voelen wordt je boos.
  • Wat is mijn aandeel in deze situatie?
  • Wat kan ik hierin doen? 

 

Bewustzijn

Wat is bewustzijn? Heb jij jezelf dat wel eens afgevraagd? Waarschijnlijk niet. We praten er steeds meer over alsof het duidelijk te zien is maar als je doorvraagt hebben weinig mensen nagedacht wat bewustzijn voor jou is.

Bewustzijn is het vermogen dat je hebt om jezelf in de buitenwereld te voelen en te ervaren. Het is je binnenwereld en je buitenwereld gecombineerd en kan het beste omschreven worden als een beleving of een besef.  

Naast ons bewustzijn hebben we ook een onderbewustzijn en onbewustzijn. Deze begrippen halen we nogal eens door elkaar. Je onbewustzijn zijn gevoelens en emoties waar jij je niet bewust van bent dat je ze hebt en die dus ook niet in je bewustzijn zullen komen omdat je ze verdringt.

Als je wilt groeien is het belangrijk dat je dingen bewust gaat doen en daarmee je bewustzijn traint. We doen ongeveer 95% op de automatische piloot en de andere 5% bewust. Dat kan je dus trainen! Als jij je bewuster wordt van wat je waarneemt en wat die waarneming met je doet (triggers) dan kan je van daaruit weer verder groeien. Daarmee geef je ruimte aan je onbewustzijn om verdrongen emoties ook naar boven te laten komen. And remember: waar jij je bewust van bent, daar kun je eigenaarschap over nemen! 

Verankering

Verankering is het moment van leren naar doen. Het is het moment dat je niet langer meer de leerling bent maar de meester wordt. De meester over je gedrag, je emoties, je lichaam, je spirit. In eigenaarschap heb je alles geleerd over verantwoordelijkheid nemen. Leiderschap tonen. In bewustzijn heb je geleerd hoe jij jezelf bewust kunt maken van wat je doelt, voelt, ervaart en nu is het tijd om deze samen te voegen en het je eigen te maken.

Zonder integratie is je leerpad niet compleet. Als je leert maar niets er mee doet dan ben je binnen no time alles weer vergeten. En nog erger: je zult nog meer je kop in het zand moeten steken want je onderbewuste weet dat het ook anders kan.

Dus je gaat aan de slag met integreren. Verankeren. Zorgen dat je onbewust bekwaam wordt.

Eenheid 

Uiteindelijk zijn we allemaal energie en bestaat de hele wereld uit energie. We zijn één. We zijn een eenheid. We doen het allemaal samen hier op aarde.
In de snelheid en hectiek van de huidige maatschappij vergeten we dit wel eens en dat maakt dat we ons eenzaam en alleen gaan voelen. Afgesneden van onze gevoelens, ons lichaam, onze ziel en onze omgeving gaan we geloven dat we het allemaal alleen moeten doen.

Maar dat is absoluut niet zo! We doen het samen, of je je daar nu bewust van bent of niet. Vanuit eenheid creëren we, groeien we en transformeren we. 

Eenheid binnen de academy vertaalt zich in een community, in samenkomst dagen, in aandacht voor je omgeving als jij aan het veranderen bent, in een buddy systeem zodat jij je gedragen voelt. Eenheid gaat over zorgen voor elkaar zodat je samen verder komt.